fbpx

Védelem a bajban, viharok kezelése

Írta: Szmutka Katalin

2021.03.01.

Egy nyári napon, amikor ezer ágra süt a nap, egyszercsak sötét felhők borítják be a gyönyörű kék eget, a szél feltámad, szinte már orkán erejű a szél, az eddig bekésen üldögélő emberek pedig rohanva menekülnek házakba, autóikba, remélve, hogy ott biztonságban lesznek. Van, hogy már tudtunk róla, mert az időjáráselőrejelző tájékoztatott erről, csak nem akartuk elhinni, hogy be fog következni, vagy reméltük, hogy nem fog bekövetkezni, viszont előfordul az is, hogy a napos időre való előrejelzés ellenére váratlanul érkezik!

Ilyen viharokat nemcsak az időjárásban tapasztalunk, hanem saját életünkben is. Van, ami elkerülhető, és van, ami nem. Mik lehetnek életünkben ezek a nagy viharok? Nézeteltérés, beszólás, (negatív) kritika, betegség, rossz bánásmód, negatív szavak, véleményünk elfojtása, vita, próba, kudarc…

Hogyan vészelhetem át az élet viharait
Hogyan vészelhetem át az élet viharait?
Megoldások a viharokra

Mit lehet ezekkel kezdeni, ilyen helyzetekben mi a helyes megoldás? A visszavágás csak olaj a tűzre, és még inkább elmérgesedhet a helyzet! Söpörjük a szőnyeg alá? Akkor meg már annyi lesz ott, hogy felesünk benne. Minden probléma más ugyan, de van egy alapfelállás, amire építkezhetünk.

Istenre építkezhetünk, aki már egyébként tud ezekről a viharokról, sőt mielőtt megtörtént volna, már akkor is tudta, hogy ez lesz… de akkor miért nem csinált semmit? Miért engedi, hogy mindez bekövetkezzen? Mert szeretné tudni, hogy mit csinálunk ezekben a helyzetekben. Megnézi, hogy megtanultuk-e már a leckét!

Lecke? Itt is van lecke? Ahogy az életben például egy szakma kitanulásánál vannak leckék, hogy a felsőbb osztályba léphessünk, ugyanúgy itt is van, a lelki életben is.

„Erős torony az Úr neve, odafut az igaz, és védelmet talál.” (Példabeszédek 18:10)

A lecke: Istenhez futni. Ahogyan az idézetben is olvashatjuk, olyan az Örökkévaló Isten, mint az erős torony. Milyen egy torony? Erős, védelmet nyújt. Igen, ezeket mind biztosítja, sőt békét, nyugalmat ad.

Egy viharos szélben menedék egy erős ház, és odafutva, belépve menedékre lelünk.

Megoldás az élet viharaiban
Az élet viharainak kezelése!

Hogy lehet Istenhez odafutni?

Megszólítjuk, úgy mint bárki mást: Istenem, ez és ez van…. és elmondjuk neki, mint egy barátunknak…

Keressük, kutatjuk, miközben tanulmányozzuk hozzánk intézett szerelmes levelét, a bibliát. Ez egyébként egy igen érdekes könyv, amit ha elkezdünk olvasni, egyszer csak megszólítva érezzük magunkat, Isten ezáltal szól a szívünkhöz.

Felhívjuk, kiáltunk: Uram, segíts… szükségem van rád, az erődre, nem bírok ezzel a nagy viharral!…

Mindezt megtéve végtelen nyugalom és béke lesz bennünk, és élvezhetjük Isten védelmét a vihar kellős közepén! Valamint kimunkálja bennünk, hogy az adott élethelyzetünkben miként reagáljuk le építő módon a felmerülő konfliktust, problémát.

Ahhoz, hogy jó lelki kondiba tartsuk magunkat, nem csupán akkor kell hozzá szaladni, amikor viharok vannak, hanem szükséges a napi erősítés!

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest