fbpx

Az aggódás ellenszere

Írta: Szmutka Katalin

2021.03.22.
Az aggódás ellenszere

Vannak napok, amikor minden jól megy, minden sikerül, klassz híreket kapunk. Ilyenkor szárnyalunk, és úgy érezzük miénk a világ, szép az élet.

Viszont mi a helyzet olyankor, amikor mindenféle rossz gondolatok ránk törnek? Amikor nem úgy alakulnak a dolgok, ahogyan mi gondoltuk vagy hatalmába kerít az aggodalom?

Az aggodalom, aggódás és hatásai

Aggodalom, azaz tartós szorongás a jövő bizonytalansága miatt, mint például meg tudunk majd élni, ki tudjuk majd fizetni a számlákat, elég lesz rá az anyagi keret, fel tudom majd nevelni a gyerekeket, meg tudom tanítani őket az életre, el tudok majd helyezkedni, mi lesz ha…? És még sorolhatnánk, mi minden szokott eszünkbe jutni.

Agyalunk ezeken, ami nem visz előre, inkább csak elfáradunk. Ilyenkor folyamatos lelki gyötrődésnek tesszük ki magunkat, félelem és rágódás egy fenyegető veszély, probléma vagy megoldhatatlannak tűnő helyzet miatt. Ezzel a hozzáállással azonban nem oldunk meg semmit, ráadásul mindez negatívan befolyásolhatja immunrendszerünket.

Az aggódás, aggodalom hatása

Az aggódás ellen

Az Örökkévaló szava, üzenete a számunkra, hogy ne aggódjunk! Rendben, de hogyan kell nem aggódni, mit jelent ez a mindennapi életünkben? Azt, hogy vele foglalkozzunk az aggódás helyett.

Az aggódásmentes élethez vezető lépések

A napunkból egy bizonyos részt különítsünk el kizárólagosan az ő számára, amikor vele töltünk minőségi időt.

1 Mondjuk el neki, hogy vagyunk, mi az, ami foglalkoztat minket, milyen helyzetben vagyunk, és kérjük, hogy segítsen nekünk. „Minden gondotokat őreá vessétek, mert neki gondja van rátok (1Péter 5:7).

Ha sok gyermeked van és csak te egyedül neveled őket, akkor kérj meg megbízható ismerőst, rokont, hogy egy kis időre vigyázzon rájuk, vagy ha nincs ilyen, akkor amikor boltba mész, közben is megteheted ezt vagy bárhol. (Én néha útközben is elmondom neki, hogy mi a helyzet, persze csak ha nem túl forgalmas úton haladok éppen, amikor megelőznek, simán gondolhatják azt, hogy telefonálok. És ez így is van, csak ez mennyei telefonálás.) Szóval, amikor ezt tesszük, akkor mi beszélünk hozzá.

2 A másik dolog, amit kér tőlünk, hogy olvassuk az ő szerelmes levelét, könyvét, azaz a Bibliát. Nem elég csak hallgatni egy előadást, fontos az is, és annak a helye is meg van az életünkben, viszont amikor mi magunk tanulmányozzuk egyes részeit, gondolkodunk rajta, az erővel bír.

Isten ezáltal ismerhető meg, ilyenkor ő beszél hozzánk. Így alakulhat ki a kapcsolat az Örökkévaló és az ember, azaz mi közöttünk. Minden kapcsolatban nagyon fontos az oda-vissza kommunikáció.

3 Harmadik dologként pedig hálaadással kérjünk tőle! „Semmiért se aggódjatok, hanem imádságban és könyörgésben mindenkor hálaadással tárjátok fel kéréseiteket Isten előtt” (Filippi 4:6). Mivel ígéreteket is tartalmaz a Biblia, éppen ezért fontos tudnunk ezekről, hisz ezek felhatalmaznak minket a kérésre.

Például van az az ígéretünk, hogy „mindenre van erőm Krisztusban, aki megerősít engem” (Filippi 4:13), az adott pillanatban nem érzem azt, hogy lenne erőm, de ez alapján kérhetem, kijelenthetem hálával azt, hogy „hálás vagyok, mert erőt adtál ezt a jó, törvényes feladatot elvégezni”. Hittel hálát adunk előre, mintha már a miénk lenne, és megkapjuk.

az aggodás ellenszere

Az üzenet

„Ezért mondom nektek: ne aggódjatok életetekért, hogy mit egyetek, vagy mit igyatok, se testetekért, hogy mibe öltözködjetek. Nem több-e az élet a tápláléknál, és a test a ruházatnál?

Nézzétek meg az égi madarakat: nem vetnek, nem is aratnak, csűrbe sem gyűjtenek, és a ti mennyei Atyátok táplálja őket. Nem vagytok-e ti értékesebbek azoknál? Aggódásával pedig ki tudná közületek meghosszabbítani életét csak egy perccel is?

Mit aggódtok a ruházatért is? Figyeljétek meg a mező liliomait, hogyan növekednek: nem fáradoznak, és nem fonnak, de mondom nektek, hogy Salamon teljes dicsőségében sem öltözködött úgy, mint ezek közül akár csak egy is. Ha pedig a mező füvét, amely ma van, és holnap a kemencébe vetik, így öltözteti Isten, nem sokkal inkább titeket, kicsinyhitűek?

Ne aggódjatok tehát, és ne kérdezgessétek: Mit együnk? – vagy: Mit igyunk? – vagy: Mit öltsünk magunkra? Ilyesmikért a pogányok törik magukat; a ti mennyei Atyátok pedig tudja, hogy szükségetek van minderre.

Keressétek először Isten országát és az ő igazságát, és mindezek ráadásként megadatnak majd nektek.

Ne aggódjatok tehát a holnapért, mert a holnap majd aggódik magáért: elég minden napnak a maga baja.” (Máté 6:25-34)

Olyan ez, mintha ezt mondaná ezzel: te foglalkozz az én dolgaimmal, én pedig foglalkozom a te dolgaiddal.

Üzenete aggódás ellen

A döntés

Végül egy hasonlat jut eszembe: kopogtatnak az ajtónkon, és kinyitva azt, ott találnánk az aggodalmat, aggódást és az aggódás ellenszerét. Melyiket engednénk be?

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest